Društvene igre - zabava i dobrobit za vaše dete

Ima puno razloga zbog kojih bi trebalo da igrate društvene igre sa vašim detetom. Pre svega one vam omogućavaju da u kontekstu porodične atmosfere provedete zajedničko vreme.
Zatim, deca uče kako da pobeđuju i gube, kako da se nose sa trijumfom i razočarenjima koja će neminovno doći u životu. Na ovaj način se zadovoljavaju i konkurentski nagoni vašeg deteta.

Društvene igre

401427826350.jpg

Konačno, društvene igre su odlične za kognitivni razvoj vašeg deteta. Čak i one najjednostavnije uključuju neku vrstu strategije kao i brojanje, prepoznavanje boja i oblika, uklapanje i još mnogo toga. Deca najbolje uče kroz zabavu, a društvene igre nude baš to. Tvorac“ Mape uma za decu” Toni Buzan kaže da su “misaone igre” vežbališta za dečiji um i razvoj. On misaone igre deli u četiri osnovne grupe:

Igre na tabli - od najjednostavnijih kao što je monopol, preko nešto složenijih kao što su dame, pa sve do šaha-kralja svih igara. Ove igre podstiču analitičko, strateško (na duge staze), kreativno (novi i orginalni pokreti) i globalno razmišljanje (morate videti čitavu šemu ali i svaki pojedinačni pokret), povezivanje, pamćenje, oslanjanje na sebe i samostalnost.

Igre kartama - od tača do bridža. Umne igre - memorije, mozgalice, pazl, Kompijuterske igrice...

Društvene igre (kao što im i naziv kaže) mogu pomoći detetu da savlada neke društvene veštine. Verbalna komunikacija i interakcija su važne u ovim igrama, kao i potreba da se deli, odnosno strpljenje i poštovanje redosleda. Takođe, podstiču sposobnost deteta da se fokusira i produži pažnju. One šalju poruku da se sreća može promeniti u trenu, na bolje ili gore, i da je važno ne odustajati. Pravila i jasne granice, koje su potrebne deci da bi se osećali bezbedno, još su jedna dobra strana ove zabave. Deca uče da se ponašaju na društveno odgovoran način.

Prilagođavanje pravila

Mališani ove igre doživljavaju vrlo ozbiljno, zato je važno da im pomognemo - usmerimo ih kroz ovo takmičenje. Kada gube oni se zaista osećaju tužno, kao što im dobar potez i pobeda pričinjavaju veliko zadovoljstvo. Imajte na umu da što je dete mlađe to mu je teže da prihvati poraz i da se izbori sa idejom gubitka. U uzrastu od 3,4, 5 godina starosti u redu je“ pomoći“ detetu da pobedi, jer osećaj zadovoljstva proizilazi iz činjenice da je dete pobedilo. Već od 6. godine počnite da se pridržavate uputstva. Pre početka igre pitajte dete: „Da li ćemo danas igrati po redovnim ili našim pravilima?“ I postepeno ga uvodite u svet fer - pleja. Kroz igru predškolci na zabavan način mogu da nauče kako da slede pravila i odlože svoje trenutno zadovoljstvo.

Odaberite pravu igru prilagođenu uzrastu deteta

U najranijem uzrastu primarni cilj ovih igara je da pomognu detetu da razvije samopouzdanje kao i da uživa u samom činu igre- druženju sa drugima. Mališanima od 6 godina će već biti zanimljive igre u kojima do izražaja dolazi planiranje, strategija i upornost. Kako deca rastu njihove veštine postaju sofisticiranije. Igre bi trebalo da im budu prilagođene, ali i da podstiču njihov razvoj.

Powered by WebExpress