Stručnjaci savetuju da se jelovnik za najmlađe kreira tako da zadovolji potrebe organizma koji se razvija. Evo šta bi, osim mleka, trebalo da se nađe na tom meniju:

1. Ovsene pahuljice ili ovsena kašaNajbolji izbor za doručak. Ova namirnica je bogata vlaknima, koje poboljšavaju varenje. Istovremeno, obezbeđuju postepeno oslobađanje šećera u krvi, što će povećati pažnju i pojačati pamćenje. Kada se u njih doda voće, i zaslade se medom, deca će dobiti doručak koji će odgovarati njihovom ukusu.
2. Beli jogurtIzbegavajte da dajete deci jogurt sa dodacima voća, a ako imate mogućnost kupite grčki jogurt koji sadrži više belančevina a manje šećera. Poboljšava imunitet dece i povoljno utiče na rast. Utiče na kvalitet kostiju.
3. Praziluk i maslinkeVeoma je važno da deca redovono uzimaju i namernice koje su bogate gvožđem. Popravljaju krvnu sliku, dobre su protiv anemije i poboljšavaju koncentraciju. Osim spanaća dovoljno gvožđa u sebi imaju i praziluk i maslinke.
4. TunjevinaDobra je sveža, ali i iz konzerve. Tunjevina naime sadrži dosta omega masnih kiselina koje su neophodne za zdrav rast. Ova namirnica je odličan izbor i za decu koja su alergična na mleko, jer na ovaj način mogu da ojačaju kosti. Takođe, povoljno utiče i na vid.
5. BorovnicePredstavljaju pravi zlatni rudnik zdravlja. Sadrže najviše antioksidanata, i dosta kalcijuma, gvožđa, vitamina B i C, kalijum, folnu kiselinu. Odlične su u prevenciji dijabetesa, koji se sve češće javlja kod dece.
6. Riba, jaja, bananeOve namirnice su najbogatiji izvori vitamina D, koji je značajan u preradi minerala iz drugih namirnica. Veoma je važan za apsorpciju kalcijuma, a samim tim i za zdravlje kostiju.
7. OrasiDodajte ih u voćnu salatu, musli ili ih držite u posudi na stolu da uvek budu dostupni za grickanje. Sadrže zdrave masnoće, poboljšavaju pamćenje, a vitamin E pomaže čišćenje organizma i popravlja kvalitet kože.
8. ParadajzPreporučuje se da se pre uzimanja kratko obari, kako bi se što bolje iskoristio likopen, koji štiti organizam od kancera. Povoljno utiče na imunitet, vid, metabolizam i kao prevencija dijabetesa.
9. KakaoSadrži dosta flavonoida, koji štite od visokog pritiska, koji se javlja i u dečjem uzrastu. Oslobodiće telo od nakupljenih toksina, povoljno utiče na srce i za zdrav razvoj drugih organa.
10. BosiljakBogat je vitaminima A i C, gvožđem i kalcijumom. Pomaže u otklanjanju problema sa varenjem, a istovremeno dezinfikuje i uništava bakterije u telu.
Uopšteno, koristite više začinskog bilja za kuvanje, jelo će imati bolji ukus, manje ćete koristiti soli i veštačkih bujona.